duminică, 15 aprilie 2012

PLAYSTATION VITA: UN REVIEW COMPLET [Review]

Playstation VITA… consola portabila de la Sony, numita initial NGP, a ajuns intr-un final pe rafturile din Romania. Cu un design familiar si mult mai multa putere de procesare, jocuri cu o grafica mult mai indrazneata si multe alte plusuri, aceasta consola portabila e mult mai promitatoare fata de competitoarea sa directa, 3DS-ul. Chiar si asa, nu este vorba numai de norisori de zahar si unicorni pufosi, avand in vedere faptul ca vorbim de cei de la Sony si de obsesia acestora de “a individualiza” fiecare element dintr-o noua consola, trend pe care il vedem inca de la primul Playstation. Aceste personalizari sunt, dupa caz, fie bine primite de public, fie un fiasco de proportii. Dar nu istoria Sony se afla acum in discutie, ci Playstation VITA, care este, in primul rand, o consola portabila menita jocurilor, dar si o experienta multimedia din prea multe puncte de vedere.
In prima instanta, trebuie sa vorbim despre aspect, pentru ca, bineinteles, acesta este primul cu care utilizatorul intra in contact. Sony a optat, in acest caz, pentru o forma familiara, asemanatoare cu cea a PSP-ului clasic, doar ca marginile au fost rotunjite, materialul folosit la realizarea carcasei fiind unul lucios, ca si in cazul primului PSP, amprentele fiind destul de vizibile, dar nu atat de deranjante in timpul jocului. Dar ajungem si acolo.
Includerea a doua stick-uri analog reprezinta, de asemenea, un plus binevenit, pentru ca omite un atasament ulterior, ca in cazul 3DS-ului, e o clara orientare a consolei catre o piata de hard-core gaming. Pentru cine se intreaba acum daca poate apasa pe aceste doua analoguri, raspunsul este NU… De ce? Nu stiu, cu toate ca ar fi fost o bila alba pentru VITA, adaugand practic inca doua butoane utilizabile in timpul gameplay-ului. Cele doua stick-uri analog mi-au amintit putin, in timpul jocului, de stick-ul de pe Neo Geo Pocket Color, fiind la fel de ascultatoare, usor proeminente, oferind un range mult mai mare de miscare in timpul gameplay-ului. Mai mult, sunt si usor de stapanit dupa cateva ore de joc, deoarece suprafata este acoperita cu o pelicula de cauciuc pentru a elimina momentele in care patinezi pe langa ele. Pozitionate langa fiecare analog exista doua boxe destul de puternice cat sa ofere o experienta placuta in timpul gameplay-ului, dar nu destul de puternice cat sa dai un party cu ele. Totusi am vrut sa vad cum se comporta langa un 3DS, ambele console fiind date la maximum, ruland aceasi melodie, iar boxele de pe VITA s-au dovedit mult mai puternice: un plus notabil.
Si trecem la butoane. Prima schimbare evidenta pe care fanii Playstation o vor observa este absenta unui cross-pad delimitat. Stiti voi, acele butoane directionale, acelea sunt cross-pad-uri. Ei bine, de aceasta data, avem un cross-pad intreg, care, spre deosebire de alte console, nu dau nume, doar cifre (360), este si el extrem de ascultator. L-am incercat  in cateva jocuri si pot spune ca sunt surprins de felul in care se comporta. In prima instanta, eram dezamagit, dar se pare ca functionalitatea nu are cusur, ba mai mult, pare sa-i fie foarte fidel vechiului PSP, chestie care o sa ii bucure pe jucatorii de fighter-e.
La polul opus, avem butoanele clasice Playstation: crucea, patratul, cercul si triunghiul. Ei bine, aici merita sa ne oprim putin. Cele patru butoane sunt mult mai mici fata de cele ale PSP-ului, mie unuia fiindu-mi destul de greu sa ma acomodez cu marimea lor, iar daca mai iau in calcul ca nu am cele mai mari degete din lume, este posibil ca, pe viitor, sa fie un minus notabil. Pe de alta parte, in momentul in care apesi butoanele, reactioneaza instant, asta daca le nimeresti. In timpul unui joc, ele raspund la micron de secunda, ceea ce este extrem de important pentru un device orientat pentru gaming. Totusi o sa insist pe marimea acestora, pentru ca nu sunt sigur ca toata lumea o sa fie extrem de multumita de ea. Pe de alta parte, antrenamentul este mama obisnuintei.
Langa butoanele mai-sus mentionate, avem si o camera frontala, pentru poze mai mult sau mai putin calitative, depinde de luminozitate; asta si pentru ca vorbim despre o simpla camera VGA, orientata mai mult pentru interactiunea cu jocurile, si nu pentru poze care sa faca pisica sa stea in coada. Cu toate astea, de amorul artei, am facut o poza cu ea in conditii de luminozitate optima, iar rezultatul il puteti admira mai jos.
In aceeasi categorie de imagine, intra si camera de 1.3 MPx, care, dupa ultimul update de firmware, poate filma, dar doar in format 4:3, din pacate. Totusi, in conditii optime de luminozitate, calitatea nu este deloc rea. Iar inainte ca cineva din sectiunea de comentarii sa se harzardeze cu o replica de genul: “Ahhh.. Andrei, este o consola pentru jocuri, nu pentru poze!”, o sa il rog respectuos sa se opreasca. Din moment ce consola este dotata cu o camera, o sa vorbesc si despre ea. Mai mult, PS VITA are o aplicatie destinata fotografiilor si filmarii… Caz inchis.
Ok, inapoi la camera dorsala. Ei bine, rezolutia de captura video este 640 x 480 la 60 de cadre pe secunda, comparativ cu rezolutia de pe 3DS, unde rezolutia este de 480 x 240 la 20 de cadre pe secunda, campul vizual in cazul lui VITA fiind mult mai mare. Mai mult, cu toate ca PS VITA nu are niciun fel de soft de stabilizare, imaginile filmate nu sunt deloc “zgaltaite sau miscate”, lucru extrem de ciudat, pentru ca la cata cafea bag in mine ar trebui sa tremure ca la cutremurul din ’77.  Un alt aspect demn de mentionat este faptul ca saturarea de culoare si balansul de lumina alese automat de consola este aproape perfect, imaginile captatate cu aceasta fiind destul de asemanatoare cu realitatea. Din pacate, nu totul este perfect, orice punct luminos in imagine fiind suprasaturat, rezultatul final constand in explozii de puncte albe pe ecran. Sunetul este si el destul de OK, 48 kHz in format AAC, indeajuns de clar cat sa distingi pana si un mic plescait, fiind un plus major atat aici, cat si in timpul sedintelor de gameplay in care comunici cu prietenii. Calitatea fotografiilor a fost si ea ajustata, rezultatul final, atat video, cat si foto, il puteti admira mai jos. Atentie, continutul nu a fost alterat, fiind un brut captat cu ajutorul camerelor de pe consola.
In partea inferioara a consolei avem butoanele de Home, Start si Select, omiterea butoanelor de volum, media si luminozitate fiind dupa parerea mea bine venite. Asta pentru ca un aspect curat frontal, cat mai minimalist, este in ton cu noua politica a celor dela Sony. Celetrei butoane sunt fizice, nu tactile, contrar trendului pietei, ceea ce ma bucura nespus. In momentul in care le apesi se aude acel “click” satisfacator cu care gamerii vechi se vor indentifica automat.Totusi, unde se afla butoanele de volum si power? Ei bine, acestea au fost mutate la un etaj superior, fiind fix intre slotul anonim si cel pentru jocuri, la care o sa ajungem mai incolo. Butoanele sunt destul de robuste si indeajuns de zdravene sa suporte cateva socuri, asa ca fiti pe pace: daca tineti consola in buzunar, acestea nu se apasa din greseala, fiind necesara o oarecare presiune pentru a le actiona.
Butoanele superioare, L si R, sunt usor curbate fata de cele ale PSP-ului, unde erau patratoase, dar asta nu le face mai responsive. Exista tendinta sa iti scape degetele de pe ele in timpul unui joc, avand aceasi cizelura ca si in cazul PSP-ului. Mi-ar fi placut sa vad o suprafata mata sau o pelicula de silicon, pentru a impiedica alunecarea, dar dupa cum am spus mai devreme, nu le putem avea pe toate si, cine stie, poate in cazul PS VITA 2000 o sa avem parte si de asa ceva.
Uite cum am scris un foileton doar despre aspectul si functionalitatea frontala si nu am spus nimic despre ecran. Rusine sa imi fie… Ei bine, nu o sa discut inca despre el din punctul de vedere al functionalitatii, ci voi spune doar ca la PS VITA este vorba de un ecran de5 inches OLED multi-touch capacitiv, cu o rezolutie de 960 pe 544 (adica 16:9), destul de mare incat sa ofere o experienta de joc placuta, dar si sa inlesneasca vizionarea de clipuri sau alt continut media.
Haideti sa intoarcem impreuna consola, cel putin mintal, si sa ma lasati sa descriu ce este pe spatele ei, urmand sa discutam si despre conectica. Ei bine, prima chestie care o sa sara in ochii multor cumparatori este o suprafata plina de simboluri Playstation. Aceasta suprafata nu este un UMD drive ascuns bine, pentru ca UMD-urile reprezinta un format al trecutului, iar Sony nu considera ca cei care au investit bani in acest format merita sa fie recompensati cu retro-compabilitate. Aici avem de-a face cu un touchpad menit sa fie folosit in jocuri pentru o interactiune mai usoara si destul de interesanta, daca e sa ma intrebati pe mine. Ce mi-a placut este faptul ca intr-un joc precum Uncharted, pe care am avut ocazia sa il incerc in timpul testarii, acest touchpad mi-a usurat cu mult experienta de joc. Cu toate acestea, imi este frica la ce “task-uri” grotesti o sa fie supus de catre alti dezvoltatori de jocuri, care uneori au impresia ca orice touch trebuie “scarpinat”, chiar daca nu este nevoie. Dar asta este o alta discutie.
Flancand acest touchpad apar doua grip-uri, care, sincer sa fiu, reprezinta un plus fenomenal. Pur si simplu mi-a placut la nebunie, in sensul in care PS VITA, din cauza acestor doua grip-uri, nu iti da senzatia ca iti zboara din maini, experienta de utilizare fiind una stabila, ba chiar confortabila. Stiu ca vorbesc de doua adancituri in material, dar aceste doua adancituri fac o diferenta majora in timpul unei sesiuni, cand, dupa cum multi dintre voi stiu, suntem doar oameni si mai transpiram, includerea lor fiind o adevarata mana cereasca.
Ei, si am ajuns la partea interesanta… conectica si butoanele. Probabil prima intrebare pe care multi dintre voi o aveti este daca are TV-out. Raspuns… Nu inca… sau… Nu deloc. Exista un port despre care inca nu se stie nimic, acesta fiind situat langa slotul dedicat jocurilor, dar Playstation inca nu a anuntat ce este si ce face mai exact, totusi exista speculatii cum ca acesta este un mini HDMI, dar nimic concret. Acestea fiind spuse, sa nu va tineti respiratia prea mult pentru review-uri pe Zon@ la jocuri VITA pentru ca nu prea am cum sa fac capturi. Pe de alta parte, am vazut ceva destul de interesant. Cablul care alimenteaza consola, incarcatorul propriu-zis, este format din doua segmente. Pentru a utiliza un singur port, Sony a folosit portul de incarcare si pe post de comunicare cu PC-ul, cablul USB fiind inclus in incarcator. Pe de alta parte, nu s-a putut abtine sa nu personalizeze putin si acest cablu, facandu-l un pic mai lung si mai subtire fata de un cablu USB traditional; ma refer, evident, la forma mufei, iar conectica folosita pentru incarcare este una proprietara. Nu pot spune ca este un lucru rau, chiar ii ofera o oarecare personalitate. Totusi, multe magazine inca nu si-au dat seama ca incarcatorul este format din doua bucati, USB si incarcator, trecand absenta cablului de date in specificatiile consolei. Concluzia… el este inclus in pachet.
Haideti sa discutam si despre cardurile de memorie, in jurul carora a fost iscata o controversa mondiala. In pachet nu sunt incluse, iar pentru a achizitiona unul pretul variaza in functie de capacitate, un card de 8gb fiind in jur de 99 de RON, iar unul de 16gb – de doua ori si-un pic mai mult, undeva in jurul sumei de 219 Ron. Achizitia unui asemenea card este obligatorie. Asta si pentru ca o sa ai nevoie de spatiu de stocare pentru salvari, continut DLC sau jocuri cumparate online. Pentru “un portabil de generatie urmatoare”, asa cum era numit initial, Sony nu prea a aratat “viitorul” la acest capitol, cardurile fiind destul de scumpe, format proprietar. Venind insa in apararea acestora, ele sunt extrem de rapide cand vine vorba de rata de transfer intre PC si consola. Totusi, ii sfatuim pe cei care isi achizitioneaza un asemenea card sa fie foarte atenti cand il scot din ambalaj, fiindca e destul de fragil, riscul de a-l deteriora fiind ridicat intr-o oarecare masura.
In alta ordine de idei, cardurile, pentru ca acesta este noul format pentru distributia de jocuri in ograda Playstation, seamana, intr-un fel, cu SD card-urile, fiind totusi destul de diferite. Noile carduri destinate acestui slot sunt un pic mai mici, dar mult mai rapide fata de un SD obisnuit. Pentru o comparatie vizuala a celor trei formate, UMD, PS VITA Game Card si SD, aveti la dispozitie mai jos o poza.
In eterna lupta impotriva piratetriei, Sony a stabilit niste reguli destul de stricte referitoare la accesarea cardului de memorie. Astfel, daca vrei sa accesezi informatia de pe card, trebuie sa folosesti un program numit Sony Content Manger Assistant, care, in esenta, nu este nimic impresionant. El iti spune la ce ai acces si la ce nu si reuseste sa usureze copierea de continut media, back-up-uri sau jocuri. Practic, face exact ceea ce ii si sugereaza numele: te asista. Cu toate acestea, exista cateva probleme de utilizare, mai ales cand vine vorba de copierea de continut media, uneori consola sau programul in sine refuzand sa accepte copierea sau formatul. Sunt probleme care se rezolva in timp, totusi o sa iti prinzi urechile la un moment dat, cand o sa incerci sa copiezi un clip video si o sa realizezi cu stupare ca PS VITA iti interzice sa accesezi folderul media.
Incet, incet, am acoperit cam tot ceea ce era de stiut despre PS Vita din punctul de vedere al aspectului general. Nu este o consola grea, in sensul in care cantareste in jur de 280 de grame, e destul de robusta, realizata din materiale de buna calitate, dar are si minusurile sale. Includerea in pachet a unui card de memorie ar fi fost un plus major, iar portul misterios, despre care nimeni nu stie nimic, ramane deocamdata la acelasi stadiu… de mister. Cu toate astea, minusurile sunt cam putine, dar destul de costisitoare. In final, nota mea pentru aspect general si feeling este 8.5.
Inainte sa intram in meniul consolei si sa o vedem in actiune, haideti sa aruncam o privire inauntrul ei. Sfat prietenesc: “PS VITA NU ESTE PSP-UL CLASIC”, pentru a demonta aceasta consola iti trebuie, in primul rand, rabdare si, in al doilea rand, o oaresce experienta. Primul lucru pe care il observam, cum am desfacut carcasa, este bateria. Una normala, de 3.7 volti, cu o putere destul de impresionanta, asta pentru ca are nu mai putin de 2210 mAh; mai mult, este tinuta in loc de doua suruburi Philips, schimbarea ei in cazul deteriorarii fiind extrem de simpla. Si haideti sa intram in chestii mai complicate, adica date tehnice pe care presupun ca multi nu o sa le inteleaga, dar o sa imi dau silinta sa le explic pe intelesul tuturor.
Dupa ce am mesterit prin “matele consolei”, abia, abia am ajuns la placa de baza, care, spre surprinderea mea, este extrem de mica, dar potrivita pentru a acomoda un procesor Sony CXD5315GG Quad Core ce acopera si memoria de sistem, un NAND Flash Samsung, un chipset Marvell 88W878S-BKB2 ce acopera functionalitatea WLAN si Bluetooth, un chip Wolfson Micro WM1803E audio codec, un giroscop STMicroelectronics 3GA51H si un accelerometru Kionix KXTC9  in trei axe. Cam astea sunt specificatiile “extrem de tehnice” care se ascund in spatele lui PS VITA, multe dintre chipuri fiind extrem de puternice. Ramane la latitudinea dezvoltatorilor de software cum le vor folosi. Pentru “maruntaie”, ii acordam un 8, deoarece ecranul este lipit de rama, lucru care-l face greu de inlocuit. Mai mult, pentru ca suntem silitori, am gasit o lista cu toate componentele si preturile aferente, pe care o impartasim cu voi:
  • Display si  touchscreen-uri: $50
  • Baterie: $3.60
  • Camera: $3.50
  • Wi-Fi/BT/GPS: $3.50
  • NAND: $6.00
  • SDRAM: $9.25
  • Procesor: $16.00
  • BB+XCR: $16.25
  • Non-Electronice: $11.00
  • Altele: $30.00
  • Materiale necesare in constructie: $10.00
Si, intr-un final, trecem la interfata de utilizare, care este atat de simpla si placuta, incat chiar nu am ce sa ii reprosez, intr-un fel fiind o combinatie intre iOS si functionalitatea lui Windows Mobile. De cum am inceput sa ma joc prin meniu, primul lucru care mi-a sarit in ochi a fost lipsa de timpi de raspuns intarziati, factor datorat si procesorului cu patru nuclee. Tot meniul se afla in plan vertical, astfel utilizatorul poate pur si simplu sa traga in sus si in jos de acesta pentru a ajunge la aplicatia dorita, iar daca tii mai mult apasat pe ecran, intr-un spartiu nealocat, poti sa iti aranjezi meniul dupa cum iti este mai comod. Comparativ cu vechiul meniu liniar, aceasta reprezinta o imbunatatire colosala: oricine pune mana pe aceasta consola se familiarizeaza instant cu ea, fiecare aplicatie fiind “transpusa“ intr-un “balonas”. Mai mult, in momentul in care initializezi o aplicatie, aceasta te intreaba daca vrei sau nu sa o deschizi, pentru a nu proba zicala “Iar am apasat din greseala pe ce nu trebuie”. Totusi, daca vrei sa iesi dintr-o aplicatie, tot ceea ce trebuie sa faci este sa apesi butonul Home, intrand automat in meniul consolei: faci un gest cu degetul tragand ecranul spre dreapta si o sa iti apara aplicatia. Cum o inchizi? Ei bine, pur si simplu “o jupuiesti” de pe ecran. In coltul din dreapta sus ai un mic marker, ca o coala de hartie, putand practic “sa rupi” virtual aplicatia din ciclul de functionare.  Lipsit de lag, intuitiv si extrem de bine realizat, un 10 cu felicitari la acest capitol.
Daca tot vorbim de experienta in timpul utilizarii, haideti sa discutam mai pe larg si despre ecran, acel superb ecran pe care VITA il poarta cu mandrie. Un OLED multi-touch capacitiv, caruia nicio imagine nu ii poate pune probleme. Culorile sunt vii si placute in timpul unei sesiuni de joc, dar si al vizionarii unui film, iar luminozitatea si contrastul reprezinta punctele forte ale ecranului PS VITA. Pana in acest moment, acesta este unul dintre cele mai bune ecrane pentru o consola dedicata gaming-ului; mai mult, el rivalizeaza cu cele ale unor telefoane din punctul de vedere al imaginii redate. Este destul de mare incat sa distingi detaliile si destul de “ascultator”, mai ales in jocuri precum Uncharted, incat sa interactionezi cu jocul prin intermediul ecranului touch. Mi-a facut placere in mai toate cazurile, inca de la ecranul de boot, nota mea fiind 9.
Traim in era internetului si, oriunde, oricand si oricum, asta se aplica si in cazul lui PS Vita. Exista doua versiuni in acest moment: una WiFi si una 3G, pentru a acoperi toate segmentele de piata. Totusi una din cele mai neplacute suprize o constituie browser-ul. Acesta nu numai ca este greoi, incet si cu reale probleme in randarea continutului, dar nu suporta HTML 5 sau Flash, asa ca, daca vrei sa intri pe Youtube pentru a viziona un clip Zon@, nici sa nu te gandesti sa o faci. Bine, poate pe viitor, prin firmware update-uri o sa se rezolve aceasta problema, dar momentan browser-ul este inutilizabil. Mai mult decat atat, daca vrei sa intri in browser sa verifici ceva online in timp ce ai un joc pornit, esti anuntat ca trebuie sa iesi din el pentru a naviga pe net, facand astfel experienta si mai neplacuta.
Pe de alta parte, experienta in magazinul online al celor de la Playstation este surprinzator de placuta. Ai parte de un App Store, putin cam piperat la pret in unele cazuri, de unde poti sa iti descarci demo-uri, aplicatii, add-on-uri si sa iti cumperi jocuri. Interesant la acest store este ca, daca ai deja un cont de PSN, ba mai mult, l-ai folosit in trecut pe PSP-ul tau, automat toate jocurile achizitionate vor fi disponibile pentru VITA, iar acesta reprezinta un plus notabil. Totusi, continutul acestuia este cat se poate de surprinzator. Practic, poti sa iti descarci jocuri cu nemiluita, doar spatiu sa ai! Oferta, atat de jocuri, cat si de aplicatii este extrem de satisfacatoare. Ca tot am pomenit de App’s, trebuie mentionat ca VITA are deja aplicatii pentru Facebook, Twitter, Skype si multe altele sunt deja pe drum, doar ca nu are suport pentru Flash si HTML 5. Un mic sfat: jocurile in format digital sunt mai ieftine in PSN fata de varianta de pe raft, doar un mic avertisment pentru cine se gandeste sa isi cumpere cateva titluri. Aici nota este 7.5 cu indulgenta.
Ei bine, am ajuns si in acel punct in care discutam despre adevarata menire a acestei console… gaming-ul. In primul rand, pana in acest moment, VITA are cea mai impresionanta galerie de titluri la lansare, atat in format digital, cat si jocuri create special pentru gaming: in jur de 25 si inca 80 care urmeaza sa fie “la raft” pana la sfarsitul lui martie. Pentru o testare amanuntita, am folosit 3 jocuri: Marvel vs Capcom 3, Uncharted si Wipeout, iar senzatia este realmente unica. Bine, trebuie sa recunosc ca mai sacadeaza si uneori jocurile pierd cadre mai repede decat pierde un ranit sange pe front, dar, cand functioneaza, tine-te bine de nadragi, tinere… grafica este fenomenala! In cazul lui Uncharted nu prea au fost probleme, mici intarzieri de cadre ici si colo, dar controlul este orientat catre toate categoriile de gameri. Cei care sunt obisnuiti cu un telefon pot scarpina ecranul pentru a interactiona cu jocul, dar si cu touchpad-ul de pe spatele consolei, bine, asta daca nu esti mai clasic, caz in care o sa folosesti exclusiv butoanele, moment in care jocul chiar nu mi-a lasat impresia ca ma penalizeaza pentru asta. Fara timpi de raspuns intarziati din partea butoanelor, mai ales in cazul lui MVC3, in care viteza de reactie este critica, fara probleme de genul “am atins alt buton din greseala”. Cu toate acestea, trebuie amintit ca jocurile pentru VITA se afla in stadiu primar, iar dezvoltatorii inca nu s-au acomodat cu noul hardware, impresia mea fiind ca, spre finalul acestui an, o sa vedem adevaratul potential in gaming. Chiar si asa, pentru titlurile de lansare disponibile, VITA are cu ce sa se mandreasca. Durata bateriei nu este grozava, patru ore in conditii optime de joc, cu luminozitate maxima si fara casti. Poti stoarce in jur de cinci ore jumatate daca treci pe casti si mai micsorezi din luminozitate, totusi, daca esti legat de un WiFi, sa te astepti la o golire rapida a baterei, iar rata de transfer intre cele doua device-uri papa ceva putere. Dar, daca luam in calcul aspectul jocurilor, ecranul si restul componentelor, durata bateriei este justificata.
Dupa cum era de asteptat, exista si remote play. Adica poti juca jocuri sau interactiona cu PS3-ul tau folosind VITA. Ei bine, remote play-ul inca nu functioneaza. Playstation a anuntat ca VITA o sa fie compatibil cu toate titlurile disponibile pe PS3. Totusi, singurul titlu pe care l-am vazut sa mearga a fost Final Fantasy 7 de Playstation 1, jocuri precum Motorstorm, Killzone sau Uncharted Drake’s Deception impotmolindu-se in cel mai “superb” mod. De mentionat ca rulam ultima versiune de firmware pana sa se apuce cineva in sectiunea de comentarii sa imi explice ce si cum am uitat sa fac. In alta ordine de idei, poti interactiona cu PS3-ul intr-o maniera fluenta. Totusi, continutul de tipul jocurilor si al player-elor este inca inaccesibil. Iar pentru cei care o sa imi sublinieze faptul ca VITA mai are si alte aplicatii pentru remote play, precum Near, Group Messaging, Party si multe altele, avand in vedere ca nu am avut un al doilea PS VITA pentru a le testa cum se cuvine, o sa le spun ca nu am cum sa imi dau cu parerea. Includerea lor este binevenita, mai ales Group Messaging, dar o opinie informata despre acestea nu pot oferi pana cand nu mai gasesc cel putin alti trei detinatori de VITA pentru a testa adevaratul potential al acestora.
Per total, PS VITA este o consola pentru gaming, dar nu numai. Noile elemente precum augmented reality, posibilitatea de a trimite mesaje unui grup de prieteni, interactiunea intre console si multe altele reprezinta un pas urias in fata consolelor portabile, PS VITA fiind probabil cea mai impresionanta consola de acest gen inca de la lansare. Bine, cu 25 de titluri disponibile din start, nici nu este de mirare, iar procesorul ajuta foarte mult cand vine vorba de gaming. Cu toate acestea, este inca “tinerica”, iar multe dintre promisiuni, precum compatibilitatea cu jocurile de PS3, inca nu s-au materializat, dar este este de admirat faptul ca jocurile care exista functioneaza bine, ceea ce este un lucru mare pentru “titluri de lansare”. Este o consola dedicata gaming-ului si nota in acest caz reflecta potentialul acesteia… 9.
A meritat asteptarea? Este Playstation VITA noua generatie de portabile? DA! Merita cumparata daca esti un gamer? Da! Ce varianta? Ei bine, asta e o discutie destul de usor de abordat. Daca te deplasezi si iti place sa te joci cu prietenii, “sa te dai pe net”, atunci varianta 3G ti se potriveste. Bine, sa nu te astepti sa rupi banda in doua, mai ales ca vorbim de 3G aici, iar pachetele de date transferate intre console sunt destul de mari, astfel lag-ul o sa isi faca simtita prezenta. Cat despre download de jocuri pe 3G, mai bine cauti un hotspot. Ce sa faci? Asta e tehnologia! De partea opusa a baricadei, se afla gamerii care nu se plimba atat de mult si prefera sa se joace prin metrou, la facultate sau scoala cu alti colegi, sau cand mai pleaca prin vacante, acestora fiindu-le mult mai indicata o consola WiFi, poate si pentru ca in ultima vreme nu prea am vazut o cabana sau un hotel fara hotspot. Pana la urma, alegerea este la latitudinea voastra, eu tot ce pot sa fac este sa va ofer niste motive pro si contra pentru fiecare varianta. Nota noastra finala este de 8.5 cu posibiliati infinite, asta si pentru ca Sony a reusit sa realizeze o consola pentru gaming portabila si fiabila, cu toate ca unele strategii nu sunt chiar atat de istete… ma refer, evident, la pretul cardurilor de memorie.

NOTA FINALA 8.5

 

 

 

De la arealit.tv

Angry Birds Space

Angry Birds este fara indoiala cel mai popular joc casual in acest moment si cel mai popular joc de pe telefoanele mobile si pe tablete. Numarul de persoane care joaca Angry Birds este estimat la 200 de milioane in lume, motiv in plus sa fim incantati de sosirea unui nou episod al seriei. Angry Birds Space este cel mai nou release si are parte si de versiuni HD, special create pentru tableta. Acesta este probabil cel mai original joc din serie, deoarece schimba complet mediul in care se desfasoara actiunea si gravitatia acestui titlu.
Lansat la finalul lunii martie, Angry Birds Space a avut parte de contributia celor de la NASA, fie ca va vine sa credeti sau nu. Ei au contribuit prin clipuri virale filmate in spatiu si printr-un mic documentar despre evolutia navetelor NASA, dar si a jocului Angry Birds si cum au ajuns cele doua fenomene sa aiba ceva in comun. Revenind la joc, dupa cum ii spune si numele, el se petrece in spatiu, unde ca de obicei porcii verzi au furat niste oua si pasarile nervoase incearca sa le ia inapoi.
De aceasta data duelul se da in orbita, fie pe o planeta inghetata, intre asteroizi sau in campuri de mine spatiale. Avem si cateva pasari noi, precum cea patrata din gheata, care ingheata totul in calea sa, pasarea mov cunoscuta ca Lazer Bird si care isi fixeaza o tinta cu laser si apoi o ia la goana in acea directie. Avem si o pasare mare si verde care scoate un urlet gros si este foarte grea, reusind sa darame zidurile care apara porcii in calea sa. Apoi avem si obisnuitele pasari albastre, care se sparg in mai multe pasari mai mici si distrug gheata de obicei, dar acum grafica lor s-a schimbat si au primit si un soi de aripi ca Asterix.
Si sunetele pe care le scot pasarile sunt acum diferite si avem parte si de un fundal sonor care suna destul de … SF, adecvat tematicii spatiale din joc. Ce mi-a placut este ca mai trebuie sa trageti cu pasarea strict inainte si aveti acum 360 de grade de libertate pentru a arunca din prastie zburatoarea. Aveti si orbite pe case vor invarti pasarile, deci calculati bine inainte sa aruncati! Mi-a placut si ca uneori e de ajuns sa lovesti un soi de satelit din pietre si gheata in care sta ascuns un porc pentru a-l arunca in orbita unei planete si a-l zdrobi de miezul sau.
In plus, avem si cateva oua de aur ascunse prin joc, care va duc la nivele bonus speciale, acestea fiind tributuri pentru jocuri clasice ca Mario, Space Invaders sau Arkanoid. O idee foarte buna a celor de la Rovio, recunosc. Din pacate jocul nu mi s-a parut deloc greu si inca mai consider Angry Birds 1.0 drept cel mai greu titlu din serie de pana acum. Aveti la dispozitie 3 planete pe care sa va jucati, fiecare cu cate 30 de nivele si cate un boss la final. Intai e planeta Pig Bang, apoi cea de gheata, iar pe iOS cel putin pentru cea exploziva rosie trebuie sa platiti inca un euro.
Nu pot sa spun ca bossul de dupa cele 30 de nivele da vreo bataie de cap, de obicei fiind un porc intr-o nava spatiala si care lovit de o pasare exploziva sau doua isi va da duhul rapid. Inovatia la acest joc consta in acele traiectorii pe care le calculati, la pasarea care ingheata totul in calea sa si la modul in care au fost desenate aceste peisaje spatiale. Va recomand cu multa caldura jocul si aflati ca el este disponibil gratuit in Google Play, adica Android Market-ul rebranduit, dar exista si o versiune full care costa 2-3 dolari si va ofera acces la toate functiile si nivelele. Gasiti si in App Store jocul la un pret similar si aflati ca el a fost lansat si in varianta pentru PC si Mac, astfel ca toata lumea e impacat, indiferent de platforma folosita.
Per total ii acordam jocului o nota de 8, pentru munca depusa de producatorul Rovio si incercarea de a fi cat mai originali, asta desi au trecut multe release-uri de Angry Birds si e greu sa mai adaugi ceva nou la formula clasica. La urma urmei, jocul este amuzant, il gasiti si gratuit daca vreti si va ofera macar 2-3 ore de distractie pura si amuzament cu pasari colorate in spatiu.

Noul iPad (iPad 3) Review

Dupa o perioada de zvonuri cu privire la unele probleme ale tabletei Apple de noua generatie, iata ca a sosit si la zona Noul iPad pentru teste si in sfarsit va dezvaluim astazi misterul supraincalzirii, asta daca ea exista. Aflati ca tableta a poposit in tara noastra pe 23 martie, cand retailerii locali au inceput sa o vanda la preturi pornind de la 2100 lei, foarte rezonabil in comparabil cu precedentele iPad-uri. Poreclit deja iPad 3 sau iPad HD, Noul iPad are ca punct forte ecranul Retina Display, cu rezolutie 2048 x 1536. Avem aici de-a face cu o tableta care depaseste si rezolutia unui televizor LED Full HD de noua generatie, deci un device care trebuie respectat pentru aceasta performanta.
Noul iPad aduce si o camera imbunatatita, de 5 megapixeli, cu autofocus, tap to focus, detectare faciala si suport pentru captura video 1080p la 30 fps si stabilizator video. Pozele si clipurile video realizate cu aceasta camera sunt cam la nivelul lui iPhone 4, daca ar fi sa fac o comparatie, dar avand in vedere lipsa blitului, imaginati-va doar 50-60% din capacitatea camerei de pe iPhone 4S. O alta modificarea este implementarea conectivitatii 4G LTE, care la noi in Romania nu este de mare folos, deoarece operatorii locali nu si-au exprimat interesul in legatura cu evolutia conectivitatii.
iPad 3 este mai gros si mai greu decat iPad 2, avand o talie de 9.4 mm si cantarind 652 de grame. Sub carcasa sa din aluminiu se ascunde 1 GB RAM, un procesor dual core Apple A5X cu un GPU quad core si 16, 32 sau 64 GB memorie interna. In ce priveste conectivitatea, avem parte de WiFi si Bluetooth 4.0, iar device-ul mai vine si cu o baterie Lithiu-Polymer de 42.5 Watt/ora, care asigura ca si in cazul lui iPad 2 10 ore de functionare. Diferenta este aici ca bateria alimenteaza un ecran Retina si un chipset LTE, deci pastrarea celor 10 ore este o mare reusita a companiei din Cupertino.
Mai avem la dispozitie si o camera frontala VGA cu captura de 30 FPS pe care o veti folosi pentru videoconvorbiri in Facetime, plus obisinuitele giroscop, accelerometru si busola digitala. Tableta ruleaza iOS 5.1, care aduce pe acest device, printre altele si un buton Dictation, inclus in tastatura virtuala. Nu o fi el Siri, dar e destul de util daca aveti mainile ocupate si vreti sa cautati o aplicatie sau ceva pe web. Si acum sa trecem la aspectul care va ingrijoreaza cel mai mult: supraincalzirea bateriei. Acest zvon a aparut weekendul trecut, asta dupa ce Apple a vandut 3 milioane de unitati iPad 3 in doar 2-3 zile. Folosind scannere termice cativa experti au aratat ca partea din spate jos a noului iPad se incalzeste pana la temperatura de 46.6 grade. Asta evident, cu tableta conectata la incarcator si priza si dupa 45 de minute de jucat Infinity Blade II.
Evident am facut acelasi lucru, jucand Infinity Blade II si desi tableta s-a incalzit usor, retineti, USOR, nu pot spune ca asta incurca in vreun fel utilizarea. Luati o tableta Transformer Prime sau Galaxy Tab si jucati-va pe ea 30 de minute si veti vedea ca si ele se incing. Orice gadget cu spate metalic are acest aspect, dar in cazul lui iPad 3 nu este cazul ca utilizatorul sa se planga de faptul ca ii sunt fripte mainile, cum se zvonea pe web. Deci acelea au fost cazuri izolate…
Trecand mai departe, vedem un Retina Display fantastic, cu unghiuri de vizualizare foarte bune, cu o rezolutie fantastica, astfel ca nici macar nu mai e nevoie sa dati zoom cand cititi ceva in browserul web, iar atunci cand dati zoom fotografiilor, ele arata fantastic. Si playback-ul video este excelent, iar de jocuri ce sa mai vorbim? Combinatia GPU quad core + Retina Display bate de la distanta orice consola portabila a momentului si se bate de la egal cu tabletele Nvidia Tegra 3.
Jocul Infinity Blade II este cel mai bun exemplu, in special atunci cand executati un combo mai complex. Multitasking-ul ramane eficient si este activat prin dubla apasare a butonului Home, iar tableta nu cunoaste semnificatia cuvantului “lag”. In ce priveste experienta audio, difuzorul din spate se aude excelent, tare si are bas bun si mai ales nu zbarnaie si tableta nu vibreaza, cum am patit cu Motorola Xoom 2. Odata cu noul iPad vin si cateva aplicatii noi si versiuni de aplicatii noi, iar noi am testat iPhoto, iMovie, Pages si Garageband printre altele. iPhoto aduce numeroase optiuni de editare foto si chiar si un gest swipe din marginea tabletei catre centrul ecranului. Aveti aici un rival pe masura lui Photoshop, cu numeroase efecte de culoare si luminozitate, cateva brush-uri interesante si alte tooluri de cosmetizare a imaginii.
iMovie include acum o functie de productie pentru trailere, cu cateva sabloane tip clisee: personajul principal care alearga, grupul de personaje care se uita, muzica epica si alte asemenea optiuni, amuzante si utile, care transforma cateva clipuri video din vacanta intr-un film de suspans, intr-un thriller sau SF. Garageband a primit cateva optiuni noi, printre care se numara si introducerea instrumentelor de tip Strings: vioara, viola, contrabas, spre exemplu. A ramas la fel de usor sa compui melodii si sa le editezi.
Pages face parte din suita de productivitate de la Apple, impreuna cu Numbers si Keynote, daca vreti un soi de alternativa iWork/Office pentru iPad. Pages va ofera posibilitati avansate de editare a textului, cu optiuni variate de fonturi, aliniere in pagina, sabloane pentru scrisori si CV-uri, proiecte semestriale, insertii de imagini, selectii de text si o tona de alte optiuni. Toate acestea fac din Noul iPad plus Pages o alternativa excelenta la un laptop cu cel mai nou Office Word instalat si asta in special datorita tastaturii virtuale comode si a numeroaselor optiuni de editare de text.
Am testat si aplicatia Maps, YouTube, Calendar, Notes, iar toate s-au comportat excelent, ca si emailul pe care il avem in partea de jos a ecranului impreuna cu obisnuitele aplicatii dock Safari, Galerie Foto si Music. Stiu ca va intereseaza gaming-ul si dupa cum am spus am incercat atat Infinity Blade II, care m-a dezamagit pentru ca seamana prea mult cu titlul Blood & Glory pe care il stiu de pe Android. Apoi am testat si noul Angry Birds Space HD, cel mai nou titlu oficial din seria Angry Birds. El va aduce noi nivele, noi planete, asteroizi si mizeaza pe efecte gravitationale noi si actiune desfasurata in spatiu. Acum nu mai depinde totul de tinta pe care o aveti cand trageti cu pasarea din prastie, ci trebuie sa calculati rotatia pasarii in jurul unui asteroid, pentru ca ea sa fie preluata apoi de alta orbita pe care se afla inamicii porci.
Avem si 2 pasari noi: una patrata care ingheata terenul in fata sa si una verde, mare si buboasa care aminteste de Frankenstein si scoate un urlet gros. Aceasta din urma mizeaza pe forta bruta si distruge zidurile dupa care se ascund porcii cu mai multa forta decat alte pasari. Per total un joc amuzant, dar nu am apreciat ca dupa ce am termiant primele 2 planete a costat 1 euro sa o deblochez si pe a treia. Si acum stiti ce urmeaza, marele verdict de la Zona It. iPad 3 este tableta momentului, asta e sigur si mai ales pentru ca a sosit la rezonabilul pret de 2100 de lei in tara noastra. Trebuie sa recunosc totusi ca saltul de la iPad 2 nu se face simtit atat de puternic , deci daca sunteti posesor de iPad 2 va recomand sa asteptati iPad 4, daca sunteti posesor de tableta Android va recomand sa cumparati noul iPad totusi.
Cea mai simpla alegere e pentru cei care nu au nici o tableta: uitati de acel netbook ieftin, mai adaugati cateva sute de lei si luati un iPad 3. Avantajele principale sunt bateria cu durata lunga de functionare, ecranul fantastic, camera surprinzator de buna, designul placut si ergonomic si procesorul grafic care ofera jocuri peste cele de pe consolele portabile. Ii acordam lui iPad 3 nota 9.6 si ne intrebam daca iPhone 5 va adopta acelasi tip de branding si se va chema The New iPhone


De la Arealit.tv

Nokia 500

Nokia 500 este doar unul dintre multele telefoane cu Symbian Anna pe care Nokia le-a lansat la finalul anului trecut. Avantajul e ca in aceasta primavara a venit si actualizare la Symbian Belle, numit Nokia Belle acum, iar Nokia 500 se numara printre primii sai beneficiari. Telefonul costa 749 de lei, deci face parte din gama accesibila de terminale mid end. Daca despre Nokia 700 s-a spus ca e un telefon pentru tanarul om de afaceri, Nokia 500 este un telefon pentru omul tanar si atat.
Avem de-a face cu un handset cu ecran capacitiv TFT touch de 3.2 inch, cu 16 milioane de culori si rezolutie de 640 x 360 pixeli. Dotarile acestui model care acum ruleaza Nokia Belle includ si suport pentru conectivitate quad band GSM/GPRS/EDGe si pentaband 3G cu HSDPA cu viteze de pana la 14.4 Mbps. In partea din spate avem o camera de 5 megapixeli fara blit si cu focus fix si capabila de captura video la 15 cadre pe secunda. Sub carcasa colorata a acestui device se ascunde un procesor ARM 11 de 1 GHz si 256 MB RAM, iar terminalul ofera si suport WiFi, GPS, vine cu slot microSD si include printre dotari si un accelerometru si senzor de proximitat.e
Handsetul ofera si radio FM stereo cu RDS, Bluetooth 2.1, suport DivX s XVid si un port microUSB pentru conectarea la PC. Nokia 500 are o parte din spate a carcasei detasabila, pe care o puteti inlocui cu una din cele doua carcase colorate oferite la pachet cu acest telefon. Astfel ii puteti schimba lookul acestui telefon tineresc, un trend pe care Nokia l-a introdus si in universul Windows Phone prin modelul Lumia 710. Trecand la partea multimedia, descoperim un player audio cu un volum mai mult decat rezonabil, dupa cum ne-a obisnuit producatorul finlandez de telefoane. Nici playback-ul video nu arata deloc rau pe micutul ecran, iar culorile sunt clare si vii, desi in bataia soarelui device-ul poate avea ceva probleme.
In privinta camerei, desi avem de-a face cu un senzor de doar 5 megapixeli, care nu are blit sau autofocus, am fost impresionat de ce poate sa faca aceasta camera. Daca prindeti o zi insorita veti scoate niste poze decente, iar culorile vor iesi vii si clare, indiferent ca priviti pozele pe ecranul telefonului sau pe monitorul computerului. Surprizele placute se termina totusi in zona sistemului de operare. Parca regret ca am trecut de la Symbian Anna la Belle, deoarece update-ul a adus cu sine numeroase probleme. Cea mai grava este imposibilitatea de a accesa unele functii, cum ar fi cea de socializare, deci nici vorba de Twitter sau Facebook pe acest terminal, din simplul motiv ca telefonul se blocheaza cand accesati aceste functii.
In plus, puteti spune adio widgeturilor live plasate pe ecranele Home, care ar bloca iremediabil handsetul. Si credeti-ma, stiu ce spun, va vorbesc prin prisma a 10 resetari de Nokia 500 in doar 2 ore. Daca vreti sa aflati ce aduce in plus Nokia Belle fata de Anna, ei bine e vorba de widgeturi noi, cu marimi diferite si design schimbat fata de OS-ul predecent. Avem acum la dispozitie si un numar maxim de 6 ecrane Home in Belle si widgeturi tip “buton”, care activeaza sau dezactiveaza WiFi-ul sau Bluetooth-ul de exemplu.
Bara de status are acum functia drop down, cam ca in Android, cu acea bara de notificari, pe care o trageti in josul ecranului pentru a vedea cele mai recente mentiuni pe Twitter, SMS-uri, apeluri ratate si statutul de conectivitate. In partea inferioara a ecranului avem 3 butoane tip dock si anume cel de aplicatii, apelare si cel pentru optiunile ecranului. Multitasking-ul este de asemenea prezent pe acest device, tinand apasat butonul meniu dintre call si end call, in partea inferioara a telefonului. Acesta declanseaza aparitia unui scroll orizontal de aplicatii care ruleaza in acel moment si toate pot fi inchise pur si simplu apasand pe acel X din coltul de sus.
In ce priveste bateria lui Nokia 500, am avut la dispozitie o unitate Li-Ion de 1110 mAh, care ne-a asigurat cam o zi sau doua de functionare si 7 ore de apeluri. Si fiindca am mentionat apelurile, acestea se aud clar, fara probleme cu zgomotul de fond, deci la calitatea convorbirilor nu exista probleme. Tastatura virtuala este relativ comoda, asta pentru niste degete subtiri, iar cei cu degete carnaciori vor vrea sa intoarca telefonul in landscape mai degraba.
La capitolul navigare Nokia 500 vine cu un GPS, care va localizeaza pe harta precis in cam 2 minute dupa ce incepe cautarea. Acest device este oferit cu Ovi Maps gratuit si ghidare vocala in peste 70 tari in 40 de limbi diferite, deci cand vine vorba de navigare telefonul primeste o mare bila alba. Aplicatia Maps este user-friendly, ofera optiuni pentru pietoni si posesorii de automobile, afiseaza puncte de interes si o grafica 3D a hartii, plus ghiduri turistice de tot soiul.
Per total Nokia 500 este o oferta buna pentru tanarul nostalgic care vrea un telefon Symbian, dar versiunea de sistem de operare Belle face mai mult rau decat bine in acest caz. Fara update telefonul este unul decent, de nota 7.5, dar cu update-ul cu probleme si mai ales cu functia de socializare blocata, plus probleme cu widgeturile si cu ecranul in bataia soarelui, ii acordam lui Nokia 500 o nota de 6.5.

De la Arealit.tv

Schimbare de lider in telefonia mobila. Compania nr. 1 pierde primul loc

Schimbare de lider in telefonia mobila. Compania nr. 1 pierde primul loc

Dupa ani la rand in care a dominat piata smartphone-urilor, liderul pierde primul loc, spun analistii
Schimbare de lider in telefonia mobila. Compania nr. 1 pierde primul loc
Telefonia mobila are un nou lider. Dupa 14 ani in care a fost in frunte, compania finlandeza Nokia cedeaza primul loc celor de la Samsung, care reusesc sa ajunga in frunte gratie smartphone-urilor din seria Galaxy.
Sud-coreenii au livrat in total 92 de milioane de telefoane mobile in primele trei luni ale anului, potrivit mediei estimarilor facute de 5 analisti. Dintre acestea, 44 de milioane sunt smartphone-uri.
Pentru Nokia, cifrele nu arata atat de bine. Compania a anuntat ca a vandut in primul trimestru 83 de milioane de telefoane mobile, din care 12 milioane de smartphone-uri.
Analistii sustin ca Nokia va continua sa piarda teren.

duminică, 25 martie 2012

OZN-ul din Ierusalim, baiatul-magnet din Serbia si alte mistere ale lui 2011

OZN-ul din Ierusalim, baiatul-magnet din Serbia si alte mistere ale lui 2011

Intamplari neobisnuite au tinut cu sufletul la gura omenirea in anul 2011. O parte dintre enigme au fost insa elucidate.
OZN-ul din Ierusalim, baiatul-magnet din Serbia si alte mistere ale lui 2011
OZN-ul de la Ierusalim, care nu seamana cu nimic din ce s-a vazut pana acum si corpul ars din Rusia, care aproape ca il infatiseaza pe celebrul E.T. al lui Spielberg sunt doua dintre misterele care au creat dezbateri virulente in 2011. Iata aici 5 dintre povestile misterioase rezolvate anul acesta.
 
Filmarea OZN-ului din Ierusalim. Filmarea infatisaza o lumina puretnica aparuta deasupra unui vechi sanctuar islamic din Ierusalim. Lumina nu a fost identificata, din cauza faptului ca nu semana cu nimic vazut pana atunci de localnici. Dupa ce s-a dezbatut autenticitatea filmarii organizatia MUFON care se ocupa de astfel de lucruri a declarat ca filmarea este falsa, ea nefiind altceva decat un fiasco.
Baiatul-magnet, un sarb pe nume Bogdan, a tinut un timp destul de lung prima pagina a ziarelor datorita abilitatii lui extraordinare de a atrage obiecte de fier. Insa nu numai obiectele de fier se lipeau de pielea baiatului, ceea ce a dezlegat curand misterul. Nu se putea vorbi de magnetism, era vorba de simpla frecate a pielii de obiectele respective.
Monstrul din Gévaudan este, se spune, un monstru care a terorizat zonele rurale din Franta in anii '60, omorand cu sange rece taranii. Unii credeau ca este varcolac, altii ca este un demon, altii mai rationali ca este un criminal in serie. Popularitatea bestiei a crescut de-a lungul anilor, atingand punctul culminant in 2001 cand apare thrillerul Brotherhood of the Wolf. In 2011 misterul este in sfarsit rezolvat. Jay M. Smith scrie o carte despre monstru, demonstrand ca nu a existat de fapt nici un monstru, atribuind atacurile unei haite de lupi.
Chupacabra este unul dintre cei mai cunoscuti monstri din lume, alaturi de monstrul din Lock Ness, Big Foot si Yeti. Povestea monstrului a aparut in anii 90 cand mai multe persoane au descris o creatura ciudata, apropiata de descrierea unui vampir care suge sangele animalelor mici, in special caprelor. Un martor i-a facut descrierea creaturii insa s-a dovedit a fi descrierea unui monstru dintr-un film vazut de martorul ocular cu putin timp inainte. Animalele ucise au fost de fapt ucise de animale flamande.
Povestea lui ET din Rusia incepe cand apare o filmare care infatisaza un corp necunoscut, slab si ars, stand in zapada. Dupa ce a trezit interesul presei si a facut valva in multime, extraterestrul s-a dovedit a fi doar o farsa a unor adolescenti rusi.
Cu toate ca aceste mistere au fost dupa decenii de celebritate rezolvate, exista multe alte necunoscute pe care mintea umana nu a ajuns inca sa le lamureasca. Cele cinci mistere au fost rodul imaginatiei unor persoane sau grupuri, rodul unor povesti cu monstri si extraterestri spuse din timpuri stravechi, nu putem ramane indiferenti la misterele care au ramas fara o rezolvare. Cu fiecare mister rezolvat apare unul mai mare.

Hackerul roman care a spart serverele Pentagonului si NASA a fost retinut de DIICOT

Hackerul roman care a spart serverele Pentagonului si NASA a fost retinut de DIICOT

Hackerul Razvan Manole Cernacianu are 20 de ani si e student la Facultatea de Informatica din Timisoara
Hackerul roman care a spart serverele Pentagonului si NASA a fost retinut de DIICOT
Hackerul TinKode are 20 de ani si este student la facultatea de Informatica din Timisoara, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism urmand sa-l audieze la Bucuresti, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.
Razvan Manole Cernaianu are 20 de ani, el fiind identificat de autoritatile judiciare americane, impreuna cu cele romane, ca hackerul TinKode, au precizat sursele citate. Studentul e suspectat ca atacat serverele Armatei Statelor Unite, ale NASA (National Aeronautics and Space Administration) si Pentagonului (sediul central al Departamentului Armatei).
"Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala efectueaza cercetari fata de o persoana in varsta de 20 de ani, din municipiul Timisoara, sub aspectul savarsirii infractiunilor de acces fara drept la sisteme informatice, prin incalcarea masurilor de securitate si in scopul obtinerii de date informatice, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic si perturbarea grava a functionarii unui sistem informatic", precizeaza DIICOT, intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX.
Potrivit DIICOT, tanarul ar fi lansat atacuri informatice si ar fi accesat fara drept mai multe servere apartinand armatei Statelor Unite ale Americii, in scopul obtinerii de date confidentiale, pe care le-ar fi copiat si transferat in mod neautorizat in propriul sistem informatic. Hackerul a procedat la postarea si divulgarea respectivelor date informatice catre public prin intermediul unui jurnal tip blog si pe un site web.
"Prin acelasi mod de operare, invinuitul a compromis si server-ul web apartinand National Aeronautics and Space Administration (NASA). in sarcina invinuitului se mai retine ca a accesat in mod neautorizat, lansand atacuri informatice asupra sistemului informatic si paginii de web apartinand Guvernului SUA, respectiv Departamentului de Aparare - Pentagon", spune sursa citata.
"Prin activitatea infractionala, s-a produs blocarea temporara a sistemelor informatice atacate, restrictionandu-se astfel accesul la acestea si perturbandu-se in mod grav buna lor functionare", arata procurorii DIICOT, care subliniaza ca au colaborat in investigarea cazului cu autoritatile judiciare americane - FBI si cu reprezentantii NASA.
In acest scop, tanarul a conceput un program/aplicatie informatica, pe care l-a si oferit spre comercializare pe blog-ul personal, unde a postat si o inregistrare video care a surprins atacurile informatice exercitate asupra site-ului oficial al administratiei americane. Cercetarile sunt efectuate cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul DCCO, iar suportul tehnic si de informatii este asigurat de catre DOS.

vineri, 9 martie 2012

Samsung Galaxy Tab 7.7 Review


Samsung Galaxy Tab 7.7 Review

Pot spune cu mana pe inima ca sunt confuz cu privire la felul in care Samsung intelege piata de tablete… Strategia companiei este de a invada piata cu cat mai multe formaturi diferite, de aici rezultand nu mai putin de 3 tablete cu ecrane de 7 inch, o tableta cu ecran de 10.1 inch, una cu ecran de 8.9 inch si invitatul special de azi, Galaxy Tab 7.7, cu diagonala de 7.7 inch. Si inca o data cu mana pe inima va spun: acesta este cel mai bun Galaxy Tab. De la ecranul Super AMOLED Plus pana la procesorul rapid Exynos, acest device straluceste in gama sa de tablete de dimensiuni medii.
Samsung Galaxy Tab 7.7 costa 1979 lei in varianta WiFi sau 2299 lei in cea 3G si vine cu o carcasa metalica placuta atingerii, cu sloturile microSD si SIM acoperite de capace de plastic si un design uniform si curat. Avem si portul proprietar imprumutat de la Apple, sau cel putin asta spun specialistii in trademark-uri nu noi, mai avem si un jack audio si difuzoare stereo. Tableta masoara doar 7.9 mm in grosime, facand-o un device foarte, foarte subtire si cantareste 340 de grame, deci inca o data foarte putin. La urma urmei avem de-a face cu o tableta care trebuie tinuta la ureche pe post de telefon. In cazul in care nu stiati, Galaxy Tab 7.7 are si functie de telefon, are un dialer inclus si posibilitata de a trimite SMS-uri si MMS-uri.
Terminalul ruleaza Android 3.2 Honeycomb, cu posibilitatea de upgrade la Android 4.0, iar peste Honeycomb a fost aplicat blestemul TouchWiz. Spun blestem deoarece am testat o singura tableta Galaxy Tab fara TouchWiz si 3 cu si diferenta este de la cer la pamant. Nu inteleg de ce alege Samsung sa personalizeze un OS care in varianta stock este destul de rapid cu widgeturi si Huburi care incetinesc utilizatorul. Dupa cum am spus, avem la dispozitie un procesor Exynos dual core de 1.4 GHz, care isi face treaba foarte bine si de aceea mi se pare inexplicabil momentul cand apare lag la navigarea in interfata.
Dotarile tabletei mai includ si 1 GB RAM, 16 sau 32 GB memorie interna, conectivitate HSDPA, WiFi, Bluetooth 3.0 si camera de 3.15 megapixeli in partea din spate. Aceasta camera vine cu autofocus, blit LED, geotagging si captura 720p la 30 fps. Am fost surprins sa remarc ca senzorul foto/video din spate nu este deloc rau si se comporta chiar admirabil, mai ales la capitolul filmare. In partea frontala tableta incorporeaza o camera de 2 megapixeli, iar dotarile noului Galaxy Tab includ si accelerometru, giroscop, busola si gPS.
Bateria sa este o unitate Litiu Poloniu de 5100 mAh, care ofera un impresionant timp de convorbiri de 30 de ore, sau cam 9-10 de functionare. Fie ca va vine sa credeti sau nu, exista persoane care au atins si 12 ore de functionare cu aceasta tableta, depasind multe alte tablete Android de pe piata. In ce priveste experienta de utilizare sub forma de telefon, garantez ca veti arata ridicol cu Galaxy Tab 7.7 la ureche, dar aici intervine un headset Bluetooth. Calitatea convorbirilor este OK, nimic spectaculos, dar macar tableta isi face treaba si ca telefon.
Calitatea video este fantastica, multumita ecranului Super AMOLED Plus cu rezolutie de 1280 x 800 pixeli, cu o claritate si luminozitate deosebita si unghiuri de vizualizare foarte largi. Acest display se comporta excelent si in plina bataie a soarelui. Trecand la aspectul software, peste Honeycomb avem aplicat un strat de widgeturi de la Samsung, Huburile (Game, Readers si Social), un magazin de aplicatii Samsung si o zona dock in partea inferioara care poate pozitiona pe ecran o functie care va ramane mereu prezenta, indiferent de activitatea efectuata.
Magazinul de aplicatii Samsung este destul de bine populat, dar softurile sunt cam vechi si Android Market ramane alegerea de baza. Social Hub integreaza Twitter si Facebook intr-un format unitar, care va permite sa socializati cu usurinta si ma intreb cand se va alatura si Google+ acestui duo, cel putin in acest Hub Samsung. Jocurile arata bine pe tableta, nimic de reprosat la acest capitol, aici contribuind ecranul de calitate si procesorul performant. Avand in vedere toate aceste plusuri, pot spune cu usurinta ca nu exista tableta mai buna decat Galaxy Tab 7.7 in randul modelelor de mai putin de 10 inch, deci daca vreti o tableta mai mica si cu Android la bord acest model Samsung este raspunsul. Ii acordam nota 8.5 si speram ca odata cu sosirea lui Android 4.0 sa dispara si interfata TouchWiz.

Assassin’s Creed 3 confirmat! Iata imagini in premiera ajunse pe web!


Assassin’s Creed 3 confirmat! Iata imagini in premiera ajunse pe web!

Dupa o perioada lunga de zvonuri cu privire la evolutia seriei Assassin’s Creed, aflam in sfarsit ca va exista un Assassin’s Creed 3 si nu numai ca va exista, ci avem si cateva informatii tari pentru voi si cateva imagini din joc. Nici macar nu a avut loc anuntul oficial pentru acest titlu si deja avem screenshoturi, pe care le gasiti aici in numar destul de mare.
Jocul se va petrece in timpul revolutiei americane si va folosi o noua versiunde engine Anvil, care va permite randarea a mii de soldati aflati intr-o batalie. Ma astept deci sa vedem cateva batalii epice si aflam si ca sistmeul de lupta al jocului a fost refacut, axandu-se acum mai mult pe ofensiva si pe viteza. Protagonistul acestui nou Assassin’s Creed are acum noi animatii pentru fiecare atac sau miscare, special create pentru acest joc. Pe noul erou il va chema Connor/Ratohnhake:ton si va avea un tata englez si o mama bastinasa americana.
Connor va fi in centrul tuturor bataliilor, iar harta disponibila aici va fi de 1.5 ori mai mare decat cea din Brotherhood. Veti putea vana animale pentru resurse si modul in care le omorati va afecta recompensa primita. Va trebui sa invatati sa va adaptati salbaticiei in acest joc, se pare si vom vedea si schimbari de anotimp pe masura ce trece timpul in noul Assassin’s Creed. Iarna solidatii vor aluneca in zapada si vor merge mai lent, iar lacurile si raurile vor ingheta, astfel ca veti avea acces la noi zone, mergand pe ele.
Mai multe detalii despre joc aflati de aici.
Sursa: giantbomb

iPad 3 se numeste de fapt Noul iPad; Anuntat oficial azi, vine cu LTE, camera de 5MP, Retina Display


iPad 3 se numeste de fapt Noul iPad; Anuntat oficial azi, vine cu LTE, camera de 5MP, Retina Display

Apple a luat incredibila decizie de a-si numi noua tableta pur si simplu “Noul iPad”, deci nu iPad 3 sau iPad HD asa cum se zvonise in ultimele saptamani. Dupa cum stiti deja, noua tableta Apple a fost anuntata pe 7 martie  in San Francisco, iar punctul sau forte este ecranul Retina Display, cu rezolutie de 2048 x 1536 pixeli. Ce alte dotari ne mai rezerva acest device aflati in minutele urmatoare.
Tableta pastreaza diagonala de 9.7 inch a lui iPad 2, dar upgradeaza rezolutia la nivelul mentionat anterior. Aflati ca aplicatiile existente pentru iPad vor fi scalate la noua rezolutie, deci nici o problema la acest capitol. Pentru cei nerabdatori, care au cativa dolarei sau euro pusi deoparte, aflati ca tableta va veni in Romania pe 23 martie, dar pretul nu il cunostem inca. Americanii pot achizitiona Noul iPad la pretul de 499 dolari, in varianta de 16 GB cu WiFi.
Mai aflati si ca Noul iPad aduce conectivitate 4G LTE, nu ca asta ne-ar interesa prea mult in Romania, deoarece tara noastra nu beneficiaza de astfel de tehnologii, sau cel putin nu inca. Mai avem la dispozitie pe tableta proaspat lansata si un procesor Apple A5X, care aduce performante grafice fantastice, aparent de 4 ori mai mari decat in cazul lui Nvidia Tegra 3. Astfel, ma astept aici la un gaming la cel mai inalt nivel si la un moment dat in timpul prezentari de azi, unul dintre dezvoltatorii de jocuri a indraznit sa afirme ca la capitolul rezolutie si memorie, Noul iPad este peste PlayStation 3 sau Xbox 360. O afirmatie mai mult decat indrazneata, zic eu, dar pentru asta va trebui sa vedem noul joc Infinity Blade in actiune, mai ales ca acum avem varianta Dungeons anuntata oficial.
Revenind la dotarile lui iPad Cel Nou, el include si o camera de 5 megapixeli, cu suport pentru captura 1080p HD, stabilizator de imagine si cam acelasi dotai ca si camera de pe iPhone 4S. Siri nu este deocamdata disponibil pe iPad, dar avem dictare vocala. Pentru cei care locuiesc in SUA sau tari cu LTE, aflat ca viteza maxima de conexiunea atinsa de tableta va fi de 72 Mbps, destul de impresionant, chiar si pentru 2012. Pentru a inghesui o baterie capabila sa reziste la utilizare intensa, mai ales cu LTE, a fost nevoie ca noul iPad sa fie ingrosat, astfel ca masoara acum 9.4 mm si cantareste 635 de grame. Un lucru bun este ca Apple a reusit sa implementeze o baterie care rezista tot 10 ore, cu utilizare normala, sau 9 ore cu o conexiune 4G activa.
Apple a mai anuntat si ca va scadea pretul lui iPad 2 cu 100 de dolari, deci ma astept sa si in Romania sa incepem sa gasim tableta din versiunea precedenta la preturi decente. Al treilea iPad, cel anuntat pe 7 martie va sosi in versiuni de 16 GB, 32 GB si 64 GB, doar cu WiFi sau cu suport 3G/4G/LTE, in functie de preferinta utilziatorului. Mai avem parte si o de actualizare a lui iWork, cu versiuni noi de Pages, Numbers si Keynote, fiecare la pretul de 9.99 dolari, sau disponibile ca update gratuit pentru cei care le au deja instalate.
Odata cu noua tableta a sosit si aplicatia iPhoto, o versiune noua pentru iPad, care include numeroase efecte foto, suport pentru gesturi, editare multitouch si suport iCloud. iPhoto se gaseste in App Store chiar acum la pretul de 4.99 dolari. Un alt lucru important de mentionat este ca Apple ofera odata cu noul iPad si continuturi 1080p in iTune si a anuntat o interfata proaspata pentru Apple TV. Aflati si ca iOS 5.1 este acum disponibil pentru update, daca va tenteaza. iMovie a primit la randul sau un update, care include o functie de editat si produs trailere, iar Garage Band are si el un editor de note muzicale si alte cateva imbunatatiri.
Avand in vedere ca pe 23 martie Noul iPad ajunge si in Romania, asteptati-va sa il vedeti la Zon@ in review candva in urmatoarele 2 saptamani. Pana acum tableta suna foarte bine, dar nu ma pot abtine sa nu ma intreb ce e cu acest nume. De ce Noul iPad? De ce nu iPad 3 sau iPad HD? Oare ce aveau in minte cei de la departamentul de branding de la Apple? Steve Jobs a fost oare de acord cu acest nume, daca a mai avut timp sa se implice in proiect? La toate acestea si multe altele vom afla raspunsuri pe masura ce produsul este detaliat de catre producatorul sau si ajunge si pe masa noastra de teste.