vineri, 27 ianuarie 2012

AMD Radeon HD 7970

Dragi tovarasi si prieteni, astazi ar fi trebuit sa va servim trei articole, calde, aburinde, in care HD 7970 si HD 7950 sa se lafaie in toata splendoarea lor si sa ne imbie cu aerul proaspat de Tahiti. Sa testam noile bestii in compania celor vechi si sa facem sa va lase gura apa cu jdemii de jocuri si benchmark-uri, in jdemii de rezolutii, sa rupem frecventele si sa ingenunchem sursele cu teste multi-card pe SB-E. La fiecare lansare, articole si teste se gasesc pe tot internetul, dar voi intrati aici mai intai ca sa vedeti parerea noastra si sa va delectati cu trasnaile care ne trec noua prin cap. Bine ati revenit! Daca asta cautati, mai incercati in Ianuarie, acum n-avem…
Daca e clar ca n-avem, v-ati astepta atunci sa servim urmatoarea chestiune logica, si anume un mare huoooooo. Meeeh…n-avem nici din ala. Nu pentru ca ne-am fi pierdut vana in ultimul timp, ci pentru ca de data asta intelegem prea bine ce au facut “banditii” de la AMD, am mai vazut asa ceva si alte dati, asa ca ar fi deplasat sa ii huiduim pe ei daca in urma cu 3 ani nu ii huiduiam pe cei de la Nvidia (o sa vedeti imediat ce vreau sa zic).
Haideti sa punem in context o strategie de marketing executata ca la carte. Se ia o situatie de genul AMD dupa Bulldozer, situatie in care factorii de decizie s-au schimbat si departamentele de marketing au cunoscut o infuzie puternica de sange proaspat (cel vechi a fost varsat in urma cu o luna -pun intended). Bun, oamenii astia sunt evident inteligenti, dar si dornici de afirmare, si prin urmare nu isi doresc o simpla lansare, ci una triumfala, facuta ca la carte. Produsul este bun, Craciunul este aproape, deci se trece la treaba…
Mai intai (cu cateva saptamani inainte) se cheama la un cico si un biscuite jurnalistii. Se lauda produsul, se profita de ocazie pentru a se introduce in schema si mici alte subiecte (gen “ia uite bre, acum facem si memorii”) si se anunta data de lansare – 9 Ianuarie. Evident, la scurt timp dupa sueta, incep sa apara si scurgerile de informatii legate de data de lansare, performanta s.a.m.d. , nu pentru ca i-ar fi picat cuiva biscutii greu la stomac, ci pentru ca asa se intampla cu orice produs. Stii ca se apropie cand incepe zvonistica (ma rog, asta referitor la voi cititorii, noi stim atunci cand ne spun baietii din China ce au pe banda in fabrica, dar asta este partea a doua). Bun, forumurile incep sa se incinga, avem hype, avem focus pe subiect, e perfect. Avem si broblem – nu avem disponibilitate, dar nu ar fi AMD nici prima si nici ultima companie in cazul careia vedem asa ceva.
Prin urmare, sunteti pregatiti? Bam!!! Cu o saptamana inainte de Craciun, NDA-ul se decaleaza, lansarea lui 7970 va avea loc pe 22 Decembrie, leak-urile se intensifica, discutiile pe forumuri ating apogeul, totul merge confom planului. NDA-ul pentru 7950 ramane 9 Ianuarie, sample-uri de 7970 exista in numar foarte redus, cei de la AMD ne suna ca sa isi ceara scuze pentru situatie. Iar noi intelegem perfect, pentru ca stim exact despre ce este vorba… Nu conteaza ca doar o mana de publicatii au produsul la review si disponibilitate efectiva a produsului o existe dupa 10 Ianuarie si la cateva saptamani dupa pentru 7950.
Ideea este simpla, aratand cu cateva zile inainte de Craciun ce poate noua familie de placi grafice AMD, achizitiile altor produse din aceasta gama de pret ( a se citi GTX 580) se reduc la minim, deoarece nimeni nu vrea un produs vechi in conditiile in care peste 1-2-3 saptamani va putea lua ceva mai nou si mai bun. Logic. But wait, there’s more! In conditiile in care citim primele review-uri pe 22 Decembrie si putem sa cumparam produsul pe 9-10 Ianuarie, pofta maniacilor creste si mai mult, caci deh, nu e nimic mai bun si mai frumos decat ce nu poti avea. Facem pariu ca primele transporturi de HD 7970 se vor vaporiza instant?
Bun, in aceste conditii, va intrebati desigur de ce exista decalaj intre 7970 si 7950. Pai este destul de simplu – exista mult prea putine 7970 in momentul de fata, si putem presupune ca procesul de fabricatie este suficient de bun incat sa nu existe prea multe rebuturi. Prin urmare, de ce sa nu capitalizezi produsul cel mai scump, si sa il castrezi ca sa ai si 7950 la review-eri si in magazine? Mai bine produci cat mai multe bucati de 7970, oricum maniacii o sa sara pe ele, si cine chiar nu isi permite, mai poate astepta cateva saptamani. Daca stam sa ne gandim bine, exact asa s-a intamplat si cu 5870 si 5850.
Acum, o sa va intrebati de ce nu strigam noi huooo. Pai…din doua motive. In primul rand, strategia de lansare a celor de la AMD este foarte bine pusa la punct, si va amplifica pe deplin succesul unui produs si asa bun. Haideti sa recunoastem, dupa Bulldozer AMD chiar aveau nevoie de asa ceva. Pe de alta parte, va mai aduceti aminte de GTX 295? Cel cu preview pe 11 site-uri (printre care si noi) pe 18 Decembrie si lansare pe 8 Ianuarie? Da domnilor, nimic nu este nou sub soare, si Nvidia au facut acelasi lucru acum 3 ani cu GTX 295, si AMD fac acelasi lucru acum cu HD 7970. Si la fel cum ii laudam pe verzi atunci, la fel si cei de la AMD merita acum un mare bravo pentru strategia aleasa pentru aceasta lansare. Oricum am privi problema, desi nu este o solutie inovatoare, este o solutie deosebit de inteligenta.
Cat de mult va incanta asta pe voi ca si potentiali cumparatori, asta este partea a doua. Problema este ca noi ne respectam cititorii, la fel cum ne respectam si munca, si prin urmare nu putem veni cu un articolas ciuntit din lipsa de timp in fata voastra. De-a lungul anilor, ne-am impus niste standarde legate de ceea ce facem, si voi v-ati obisnuit cu asta, si prin urmare nu vom face rabat nici de aceasta data. Noi vrem articole monstruoase, comparatii complete si frecvente demente. Asta o sa vedeti de la noi in Ianuarie. Pana atunci, la fel ca si in cazul lansarilor Nehalem sau Sandy Bridge, o sa va povestim putin despre arhitectura. Primele teste le veti vedea oricum pe internet astazi, dar pentru o portie completa de LAB501 style, reveniti cu stomacelele pline de carnati, cozonac si alte bunataturi in prima jumatate a lui Ianuarie.
Astazi vede lumina zilei AMD Radeon HD 7970, placa care tanjeste sa ia de la GTX 580 titlul de cea mai rapida solutie single-GPU. In acest articol ne vom ocupa cu analiza arhitecturii ce sta in spatele acestei placi, aceasta fiind ceva cu totul nou.
Familia de placi video lansate astazi poarta numele de Southern Islands si are in componenta 3 membrii: “Tahiti” destinata gamerilor si entuziastilor (seria HD 7900), “Pitcairn” destinata segmentului mainstream spre high-end (seria HD 7700) si “Cape Verde” menit sa multumeasca utilizatorii ce nu au nevoie de prea multa performanta. Toate placile vor avea GPU-uri fabricate pe 28nm si compatibile cu standardul PCI-Express 3.0, tehnologie disponibila momentan doar pe platforma Sandy Bridge-E.
Cei care deja se entuziasmeaza la un eventual HD 7770 vor trebui sa astepte pana anul viitor pentru ca azi se ridica ceata doar din dreptul “behemoth-ului” Tahiti XT, adica HD 7970. Seria Radeon HD 7900 vine cu 3 noutati importante:
  • GCN (Graphics Core Next): o noua arhitectura revolutionara, proces pe 28nm, PCI-E 3.0 si noi facilitati de Power Management
  • AMD Eyefinity 2.0: DDM Audio, 5×1 Landscape, HD3D acum si in mod Eyefinity, Bezel Compensation si rezolutii custom.
  • AMD App Acceleration: VCE, AMD Steady Video 2.0, dezvoltat pentru calcul, UVD imbunatatit
.

GCN – Un nou inceput pentru AMD

.
Dupa ce a trecut de la arhitectura VLIW5 folosita in cazul Cypress (HD 5800) la mai simplul VLIW4 pentru Cayman (HD 6900), AMD trece o data cu Tahiti la arhitectura GCN. Cayman, prin arhitectura sa ce includea impartirea GPU-ului in 2 parti a introdus o paralelizare mai buna si a permis totodata folosirea mai multor Stream Processors datorita simplitatii (VLIW4) cat si a procesului de fabricatie pe 40nm.
.

.
Cu GCN, AMD duce mai departe conceptul de GPU Computing realizand o optimizare si mai buna pentru paralelizare. Au fost mentinute tot doua Geometry Engine si doua unitati Rasterizer ca si in cazul Cayman dar ceea ce urmeaza sub ele este total schimbat. GPU-ul poate contine pana la 32 CU (Compute Unit), fiecare continand cate 64 de procesoare de stream. In cazul Tahiti XT avem numarul maxim de CU, adica 32, multiplicat cu 64 ceea ce rezulta 2048 Stream Processors.
Cele 32 CU sunt impartite in grupuri de cate 4, fiecare grup avand cate 16KB cache pentru instructiuni si cate 32KB cache pentru scalar data si pot accesa direct datele din cache L2 de 768KB. Mai mult, fiecare CU are registrele proprii si propriul cache L1 de mare viteza dupa cum se poate vedea si in diagrama de mai jos.
Unitatea GDS (Global Data Share) ajuta la sincronizarea informatiilor intre cele 32 CU. Comunicarea cu memoria GDDR5 se face prin 6 controllere dual-channel pe 64 biti, in total avand un bus de 6 x 64 biti = 384 biti. Desi memoria lucreaza tot la 5500MHz, datorita cresterii in bus de la 256 biti la 384 biti bandwidth-ul maxim ajunge la 264GB/s fata de 176GB/s la HD 6970.
Ceea ce incearca AMD sa faca cu GCN este crearea unei arhitectura scalare si flexibile, la nevoie putandu-se dezactiva CU-uri pentru produsele mainstream si entry-level. De asemenea arhitectura GCN a fost creata si pentru o mai buna integrare cu proiectul Fusion, vom vedea cu siguranta anul viitor platforma Piledriver bazata pe Zambezi pe partea de CPU si Southern Island pe partea de GPU.
.

AMD Radeon HD 7970 – Specificatii

.

.
4.31 miliarde de tranzistoare pe o pastila de siliciu de 28nm suna foarte bine, comparativ HD 6970 are 2.64 miliarde iar GTX 580 are 3 miliarde. Tactarea la o frecventa de 925MHz ii ofera o putere de procesare de 3.79 TFLOPS, dar asta nu ne poate spune prea multe despre performanta in aplicatii reale cum ar fi jocurile.
Numarul de unitati de texturare a fost si el marit de la 96 la 128 ceea ce ii permite lui HD 7970 sa efectueaza umplerea texturilor cu 118.4 GTexels/s. Din pacate unitatile ROP au ramas tot 32 la numar dar vom vedea in practica daca acest lucru reprezinta sau nu un dezavantaj. Cantitatea de memorie standard pentru HD 7970 va fi 3GB GDDR5, iar puterea maxima disipata va fi de 250W (se pare ca procesul pe 28nm pentru GPU-uri nu este la fel de nereusit ca cel pe 32nm folosit la procesoare :) ).
Cantitatea mare de memorie nu este folosita doar pentru a impresiona vecinii de bloc cu noua placa de “3 giga’”. Aceasta este folosita ca un cache pentru texturile din jocuri control la nivel hardware, chiar daca acestea nu sunt folosite in imaginea afisata in acel moment pe ecran.
PRT (Partially Resident Textures) este motivul pentru care Radeon HD 7970 va fi probabil prima placa video care va permita rularea jocurilor in rezolutii foarte mari fara probleme date de cantitatea foarte mare de texturi ce trebuie mutate in / din VRAM foarte rapid. Utilizatorii de monitoare de 30 inch sau cei ce folosesc Eyefinity vor fi foarte fericiti!
.

AMD Radeon HD 7970 – Analiza fizica

.
Alimentarea placii se realizeaza cu ajutorul a 2 mufe PCI-Express, una de 6 pini iar cealalta de 8 pini. Ce imi place in mod special este optimizarea racirii: un slot aditional permisiv pentru evacuarea aerului, ventilator de dimensiuni mai mari ce dezvolta un CFM mai mare precum si folosirea de tehnologie Vapor Chamber (a sasea generatie).
Remarc de asemenea si mentinerea switch-ului Dual BIOS si sunt extrem de curios ce inseamna unprotected :) .
.



.
Pozele de mai jos ce prezinta PCB placii AMD Radeon HD 7970 ne-au fost puse la dispozitie prin bunavointa colegilor de la techpowerup.com carora le multumim pe aceasta cale.
VRM-ul pentru GPU are 5 faze si cade in sarcina unui controller Chil, in timp ce VRM-ul memoriilor este alimentat doar de o faza. La prima vedere, placa pare construita ceva mai “firav” comparand cu fostele varfuri de gama: HD 5870 si HD 6970. Totusi cat timp cand nu sufera de “sindromul GTX 590″ nu am nimic impotriva :)
Asezarea memoriile este un pic atipica pentru o placa AMD pentru ca este prima placa video a producatorului ce are memorie cu bus-ul pe 384 biti. Arhitectura dual-channel cu 6 magistrale implica 12 chipuri de memorie ce au fost inghesuite pe fata PCB-ului. Personal pentru overclocking extrem pe LN2 ma ingrijoreaza cateva lucruri: shim-ul din jurul GPU-ului e posibil sa fie mai ridicat decat pastila GPU-ului intocmai ca la HD 2900 XT facand montarea unui pot destul de dificila, memoriile sunt situate prea aproape de GPU culminand cu cea dintre GPU si slotul PCI-Express care este pusa incredibil de inoportun acolo…
.

Bun, dragi prieteni, am vazut cum sta treaba pe hartie, si fie vorba intre noi nu sta rau deloc. Desigur, nu putem sa judecam un produs doar dupa specificatii, insa stim deja ca HD 7970 este un succes. Vom vedea probabil un spor de performanta de minim 10% fata de GTX580, ceea ce inseamna un progres semnificativ fata de HD 6970, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Din pacate, acest lucru implica si un pret pe masura – aproximativ +500 Euro va costa HD 7970 in Romania, pret la raft. Daca acesti 500 Euro se transforma in 2200 RON sau 2700 RON, mai depinde si de dragii nostrii importatori, reselleri s.a.m.d. Insa atata timp cat pretul se situeaza intre GTX 580 si HD 6990, nu putem sa ne plangem de lipsa de raport calitate/pret, acesta fiind probabil identic cu ceea ce vedem pentru celelalte doua solutii amintite. Deh, obrazul subtire cu cheltuiala se tine.
Daca tot vorbeam de hartie, si lansarea aceasta este tot una de hartie, insa, asa cum spuneam si in introducerea acestui articol, eu nu m-as grabi sa arunc cu pietre in AMD. Este normal ca o companie sa incerce sa maximizeze efectul unei lansari de succes, este normal sa isi doreasca un hype cat mai mare in jurul produsului muncit din greu, si pana la urma toate companiile importante din domeniu au facut-o cel putin odata, deci cred ca putem trece cu vederea acest aspect.
Acestea fiind zise, singurul regret pe care il am legat de aceasta lansare este ca nu v-am putut oferi cele trei articole monstruoase pe care le asteptati. Din pacate, acest lucru nu a depins de noi, si nici nu am dorit sa facem rabat la calitate doar pentru a va oferi ceva ce pana la urma puteti gasi pe orice alt site. Asa ca, pentru articolele noastre “signature”, va asteptam in Ianuarie. O sa aveti ce citi, si nu ar fi prima oara cand publicam mai tarziu, dar o facem cu stil (vezi Sandy Bridge), nu cu sarmaua in gat.
In incheiere, nu pot decat sa va urez un Craciun fericit, insa va avertizez de pe acum – doar pentru ca am amanat articolele despre 7970 pentru Ianuarie (de fapt, atunci il programasem de la bun inceput) nu inseamna ca nu avem alte surprize pentru voi. Printre sarmalute, carnati si cozonac, mai dati un refresh pe LAB501, s-ar putea sa merite. Mos Craciun mi-a povestit ca ar avea ceva special in plan pentru cititorii fideli LAB501 ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu