marți, 14 februarie 2012

Canon 5D Mark II-The Myth


Canon EOS 5D Mark 2 este un model care inca de la inceput a avut o viata grea. Atunci cand prdecesorul tau este nici mai mult nici mai putin decat o legenda, intrebarea implicita este: cum faci fata comparatiilor inerente? 5D-ul a fost prima camera foto full frame compacta si usoara, adresata unui public larg, prin calitate dar mai ales prin pret. Era pentru prima data cand un aparat cu asemenea inzestrari devenea accesibil unui segment vast de utilizatori.  Aparitia lui 5D a fost urmata la scurt timp de replicile concurentei: Nikon D700 si Sony Alfa 900. Asadar 5D mark 2 avea de infruntat o dubla provocare: aceea de a onora statutul de successor al lui 5D, dar si de a face fata pe o piata populata deja de competitori puternici. Prin urmare noua camera trebuia ofere performante similare celor ale concurentei si sa nu coste cat cat un Ferrari ultimul model. A reusit? Da, si nu numai atat: a devenit el insusi o legenda surclasand macar din punct de vedere al popularitatii tot ce misca, facand-si intrarea in all time hall of fame-ul fotografiei.
http://www.arealit.tv/wp-content/uploads/5dm2-241x273.jpg
Nu este o camera ideala pentru fotografie sportiva sau de actiune, nu este nici macar un detinator de recorduri de sensibilitate sau rezolutie, competitorii sai surclasandu-l la aceste capitole, dar le apropie pe ambele de perfectiune si le imbina magistral. Si sa nu uitam de inzestrarea care de fapt i-a creat notorietatea: aceea de a filma full HD 1080p. Nici macar aici nu a fost primul, Nikon D90 culege laurii acestui achievement extraordinar, dar 5D mark 2 este primul full-frame avand aceasta capabilitate si primul care a reusit s-o implementeze la parametrii de calitate ce apoi s-au impus ca standard in industrie. Dar nici macar din acest punct de vedere nu a plecat la drum ca un produs perfect. Nenumaratele imperfectiuni legate de sunet si imagine ca frame-rate-ul deficitar, rolling shutterul, artefactele, lipsa functiilor dedicate filmarii au fost remediate total sau partial prin de update-uri successive ceea ce releva un alt aspect pozitiv: faptul ca 5D mark2 s-a dovedit a fi nu atat un produs perfect, ci perfectibil, de o uimitoare versatilitate si adaptabilitate. Iar asta a fost posibil pentru ca fondul, core-ul sau fizic a permis toate astea: Canon nu a pus doar un sensor nou in 5D si i-a dat good to go, sunt zeci de imbunatatiri mai mici sau mai mari care au facut diferenta: meniul reconstruit, live-viewul, displayul mai mare atat fizic dar si ca rezolutie, conectica, procesorul de imagine DIGIC4, comenzile ergonomice de pe body sunt doar cateva dintre acestea. Dar inima acestui model ramane formidabilul si uriasul sau senzor de 36 cu 24 de mm de 21 de megapixeli, responsabil pentru calitatea incotestabila a fotografiilor si  filmelor realizate cu el. Acel shallow depth of field, ce decupeaza personajul pe fundal, acea plastica a imaginii considerata trade-mark al cinematografiei profesioniste si Graal al tuturor creatorilor de imagine au devenit aspiratii realizabile doar datorita lui 5D mark2.
Desi are deja ani in spate de la momentul aparitiei pe piata, intr-o industrie in care evolutia se petrece de la o saptamana la alta, lunile sunt ani iar anii secole, Mark 2-ul ramane un produs extrem de competitiv, performant si dezirabil. A dat tonul revolutiei in imaginea digitala de film, a impus filmarea ca standard in lumea camerelor foto, a facilitat accesul larg la calitate foto si video de top, a starnit pasiuni.  Cei care au utilizat deja unul stiu despre ce vorbesc, cei care nu au pus inca mana inca pe el, trebuie sa incerce. Poate ca anul viitor va aduce camere foto mai performante, mai ieftine, mai versatile, dar orice ar veni un lucru este cert: acest model iconic si-a asigurat detasat locul in panteonul celor mai influente aparate foto produse vreodata de aceea 5D Mark 2 primeste de la Zona singurul 10 plin pe care l-am dat pana acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu