vineri, 24 februarie 2012

Samsung Chromebook Review


La inceputul lunii ianuarie 2012 primeam un Samsung Chromebook in teste. Fiind foarte incantat de ocazie am scris si un mini-articol despre asta. Acum a venit momentul sa facem un scurt review al primului laptop lansat de Google ce ruleaza Chrome OS, un sistem de operare despre care se spun atat bune cat si rele. 
Laptopul l-am trimis cu tristete inapoi acum doua saptamani. Asa ca m-am bucurat de el aproape o luna de zile. Configuratia acestuia, avand in vedere ca e varianta produsa de Samsung, a fost urmatoarea:
  • Ecran: 12.1″ (1280×800) 300 nit Display
  • Greutate: 1.38 kg
  • Autonomie: 6 – 8.5 ore
  • Procesor: Intel® AtomTM Dual-Core Processor
  • Wi-Fi N
  • Webcam
  • 2 porturi USB 2.0
  • Cititor de carduri 4-in-1
  • Port Mini-VGA
  • Tastatura fullsize Chrome
  • Un touchpad mare
    (informatii extrase de pe pagina oficiala)
Probabil multi dintre dumneavoastra stiu deja ce inseamna Chromebook si Chrome OS. Un laptop care atunci cand il pornesti deschide doar un browser, Google Chrome mai precis. De aceea Chromebook-ul nu este un dispozitiv pentru care ai nevoie de zeci de zile sa-l cunosti in totalitate. Simplitatea, ceea ce s-a si dorit, este punctul lui forte. Daca ai folosit Google Chrome atunci ai nevoie de vreo 30 de minute de folosire sa cunosti un Chromebook in totalitate, maxim. Probabil iti va fi mai greu sa te obisnuiesti cu ideea ca n-ai desktop.

Ce poti face cu un Chromebook?

Intrebarea pe care mi-au adresat-o prietenii si cunoscutii a fost cea mai sus. Ce poti face cu el? E doar un browser. Raspunsul simplu e: orice. De la editare foto la citit mailuri, urmarit filme sau copiat poze. Chiar daca totul are la baza aplicatiile din Chrome Web Store.
  • Ca sa fiu mai precis, am avut nevoie sa editez cateva poze pentru niste articole de aici. Am intrat rapid in Web Store si am cautat o aplicatie de editat poze. Am gasit si am folosit Aviary Image Editor, seamana destul de mult cu Photoshop.
  • Am vrut sa vad filme de pe un hard-disk extern. Nici o problema. Samsung Chromebook are un manager de fisiere, integrat in acelasi browser, care iti permite sa faci orice vrei. Nu a fost o problema sa deschid un film la rezolutie 720p, chiar si cu subtitrare.
Este adevarat ca nu poti rula aplicatii menite sa mearga pe Windows. Dar exista o gramada de altele care le pot lua locul. Doar jocurile de PC nu pot fi inlocuite, dar nu acesta e scopul Chromebook-ului.

Autonomie

Mobilitatea este un criteriu discutat intens, in ultime vreme, cand vine vorba de un laptop. Si asta e foarte bine. Google Chromebook sta extrem de bine la acest capitol. Cat scrie in specificatii atat tine bateria. Sub 6 ore nu s-a descarcat niciodata. Pe reprize l-am folosit chiar si o zi intreaga. Deci e ideal pentru deplasari.

Pornire si Stand-by

Un alt punct forte al Chromebook-ului este rapiditatea cu care acesta porneste. Daca revenirea din stand-by se face rapid la multe calculatoare, si nu e o noutate, cu pornirea mai toate sistemele de operare stau rau. Avand in vedere ca Google a lucrat incat sa asigure o compatibilitate maxima intre sistem de operare si hardware Chromebook porneste in sub 8 secunde si revine din stand-by instant. Mai jos aveti doua filmulete care ilustreaza cele spuse.
Iesire din Stand-By:
Oprire-Pornire:

Usurinta in folosire

In final, dar nu in ultimul rand, trebuie sa spun ca mi-a placut usurinta in folosire la Chromebook. Nu e greu, e subtire si usor de manevrat. Are taste mari si touchpad la fel. Mi-a luat putin sa ma obisnuiesc cu regulile lui (de exemplu, click dreapta se face prin click cu doua degete pe touchpad) dar apoi ne-am inteles bine.
Mai jos aveti niste poze care ilustreaza cat e de subtire, cat e de mare in comparatie cu un laptop de 15.6 inch si cu unul de 11.6 inch.

Concluzie si pret

La noi un Chromebook are preturi destul de mari (in jur de 1800 RON) pentru configuratia si puterea de procesare oferita. Totusi, laptopul isi are utilitatea lui. Poate fi folosit cu brio la intalniri si conferinte, calatorii sau pentru internet, zi de zi.
Tin sa multumesc inca o data Google Romania pentru amabilitate si echipamentul oferit.


Articol original: Samsung Chromebook Review | Arena IT 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu